Elektronske fakture u Srbiji

Bez autora
May 26 2013

Privredna komora Beograda je u petak u saradnji sa TAIEX odeljenjem Evropske Komisije iz Brisela organizovala stručno-informativnu radionicu sa ciljem upoznavanja učesnika sa regulativom i iskustvima Evropske Unije na polju elektronske razmene podataka, pre svega implementacije elektronske fakture (e-Faktura), kroz primere dobre prakse u Danskoj i Velikoj Britaniji.TAIEX predstavlja tehničku pomoć i instrument razmene informacija pod direktnim upravljanjem Generalnog Direktorata za Proširenje Evropske Unije u formi podrške partnerskim zemljama u pogledu primene i sprovođenja pravne regulative EU.

Elektronske fakture u SrbijiPrivredna komora Beograda je u petak u saradnji sa TAIEX odeljenjem Evropske Komisije iz Brisela organizovala stručno-informativnu radionicu sa ciljem upoznavanja učesnika sa regulativom i iskustvima Evropske Unije na polju elektronske razmene podataka, pre svega implementacije elektronske fakture (e-Faktura), kroz primere dobre prakse u Danskoj i Velikoj Britaniji.

TAIEX predstavlja tehničku pomoć i instrument razmene informacija pod direktnim upravljanjem Generalnog Direktorata za Proširenje Evropske Unije u formi podrške partnerskim zemljama u pogledu primene i sprovođenja pravne regulative EU.

Prema istraživanjima Evropske Unije, u procesu izdavanja i slanja faktura mogu se ostvariti uštede 75 posto svih troškova slanja, štampanja i obrade faktura.

Jedan od predavača, Christian Vindinge Rasmussen iz Norveške agencije za elektronsku javnu upravu Difi izneo je procenu da će se u narednih 6 godina uvođenjem elektronskih faktura ostvariti ušteda od neverovatnih 240 milijardi evra na nivou EU.

Skandinavske zemlje su lideri na svetskom nivou u ovom domenu.

Plaćanjem preko elektronskih faktura ubrzava se i olakšava poslovanje, povećava efikasnost, redukuju troškovi i sistemski ugrađuje bolja kontrola, a u Srbiji je nedavno puštena prva elektronska faktura putem e-banking servisa kompanije Asecco SEE.

Privredna komora Beograda je prošlog meseca formirala poslovni konzorcijum za uvođenje GS1 standarda u poslovnu komunikaciju privrednih subjekata, sa ciljem da besplatno pomogne svim proizvođačima softvera i ostalim zainteresovanim kompanijama koje žele da uvedu globalni standard razmene dokumenata, bez obzira da li se radi o narudžbenici, profakturi, prijemnici, otpremnici, povratnici ili standardnoj fakturi, što će svakako dati novu dimenziju poslovanju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik